חיתוכים שונים של יהלומים

על יהלומים נאמר שהם ידידיה הטובים ביותר של האישה

אך כמו בידידים, כך גם עם יהלומיםיש איכויות שונות, וצורת החיתוך של היהלומים ורמתה קובעים רבות. ערכם של יהלומים איכותיים נקבע על פי קריטריונים שונים, ביניהם צבעם, מידת צלילותם והמשקל (קראט) שלהם; מלבד אלו, קיים כמובן פרמטר החיתוך שלהם.

לחיתוך יהלומים יש שתי מטרות עיקריות:

הראשונה היא מקסום גודלו הטבעי של היהלום, תוך שמירה על מינימום פחת של החומר היקר, והשנייה היא להבליט את היהלום במלוא הברק והיופי שלו.
החיתוכים הנעשים בגוף היהלום יוצרים השתברות של קרני האור, וגורמים לו לבהוק ולזהור מכל זווית אפשרית.

בין צורות החיתוך השונות, הפופולאריות ביותר בין רוכשי ורוכשות טבעות אירוסין הן חיתוך יהלום עגול (round cut) אשר בוצע לראשונה במאה ה-17 בונציה שבאיטליה, ולאחריו חיתוך הפרינסס המרובע.
ישנם חיתוכי יהלומים נוספים שניתן לבצע לצורך שיבוץ ועיטור טבעות אירוסין והרבה מהם הומצאו במאה ה-19 לאחר המצאת החיתוך העגול וזאת בעקבות פיתוח כלים טובים יותר לחיתוך אבנים יקרות.
חיתוכי יהלומים לטבעות אירוסין כוללים את מגוון החיתוכים הבאים:


חיתוך oval – חיתוך סגלגל בצורתו.

חיתוך marquise המעוצב בצורת מעויין.

חיתוך יהלום בצורת pear – חיתוך טיפה או אגס.

חיתוך heart בצורת לב.

חיתוך emerald – המעצב את היהלום בצורה מלבנית.

חיתוך radiant – שהוא חיתוך מרובע, בעל פאות רבות, להשגת מקסימום ברק ובוהק.

 

החיתוך, כמו כל שאר האלמנטים הקשורים לטיפול ועיבוד יהלומים, צריך להעשות על ידי יהלומן מומחה וגם בו ישנם קריטריונים המאפשרים לקבוע את ערכו של היהלום וניתנים לבדיקה על ידי שמאי יהלומים מומחה. כל שהחיתוך מדויק יותר והיהלום יהיה סימטרי ומלוטש ברמה גבוהה יותר, ישתברו בו קרני האור באופן מקסימאלי, היהלום יבהיק במלוא הפוטנציאל שלו ויהיה איכותי יותר ולפיכך גם יקר יותר.בחירת תמונה ראשית

חיתוך יהלומים איכותי יצור תחושה של עומק כאשר מתבוננים ביהלום ומרכזו של היהלום יהיה עמוק יותר לאורכו משאר פאותיו; יהלום שטוח יהיה יהלום שיבריק פחות בשל לכידת קרני האור הרדודה, ועשוי אפילו לתת תחושה של יהלום מזוייף, גם אם אינו כזה.

צורת החיתוך של יהלומים היא כבר תלוית העדפה אישית ותלויה בטעמן של העונדות המאושרות; צורות חיתוך יהלומים שונות מתאימות לשיבוץ בתכשיטים מסוגים שונים, אך החיתוך הקלאסי עבור טבעות אירוסין הוא חיתוך עגול,  שנהוג ומקובל מזה מאות שנים.

שתפו: